fredag 17 oktober 2014

Citronpannacotta med Salmiakkolasås

Som alla lakritsälskare vet så gillar lakrits och syrliga råvaror varandra. Citrus + lakrits är fortfarande en av mina favoriter.

Här har vi komponerat en pannacotta där sötman kommer från lemon curd. Den ger även en viss
struktur, som gör att det går bra att dra ned på gelatinet. Här möter den lena, gräddiga sötman citronens soliga syra och tillsammans med salmiakstinget i kolasåsen blir det en finstämd balans av ljuvliga smaker. 

4 små portioner                                    

Ingredienser
0,5 gelatinblad                                                               
1,5 dl grädde                                                                
1 msk lemon curd                                                        citronzest                                                                      
några saltkorn

Beredning
Blötlägg gelatinbladet.
2.      Koka upp grädde, lemon curd, citronzest och salt.
3.      Ta kastrullen från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet så att det smälter.
4.      Häll upp i portionsformar och låt svalna i kyl ca 4 timmar.
5.      Toppa med ett tunt lager Salmiakkolasås.